whats up?

Standard

Assalamualaikum and hi~ its been quite a long time since my last update.. 6 days isnt that long plg..hehe compared to my previous posts during the holidays they were made daily and some were made twice trice a day..aha who says life as a teacher is easy?? aseh….. tarus2 ani bah..ahah
life as a teacher has its ups and downs i tell you….. its always like in two extremes bah….. kajap mcm promising and fulfilling berabis kali sekajap ani macam bagi stress berabis….. a friend of mine once said, to understand and to really feel the situation are two different things…. ok we quite often listen to people’s stories kan…. their problems and all….. most of the time we feel the sadness, the sorrows, the hardships atu…. we feel it…… truthfully…. mcm kejiwa tu kadang2 kan….. kan kan? but kejiwa mendengar problem orang is not enough i repeat, not enough tu compared to when we are in the same situation as them.. bila tani merasa baru tani mcm aiiiiiiii shhhhhooootttt cemana rasanya kana tinggalkan, cana rasanya putus cinta, cana rasanya single, cani rasanya mengajar (examples saja tu k..ahah)
my point is, indakan dulu masa tani sekulah mana sajalah rendah kah menengahkah uni kah…. our teachers selalu marah kan if tani inda buat keraja apa tu…..kana denda lah apalah….. tapi degil jua bah inda jua mau membuat….. nada lagi tu rasa kesian arah cigu…… now….. toink toink toink……. merasa tah ku rasa cigu ku… if students inda hantar homework tu hancur berkecai tu hati ku……. dalam hati ku mcm memberontak2 tu kan marah.. thinking of the time i spent in doing their works atu… my time lost with my family.. my time for myself.. my time for my sleep… are sacrificed to give them the best possible education i could serve… tapi when works given to them are not appreciated…… aaaaaaa stresss ku! i love my year 1 students.. apa saja keraja di bagi arah drg, drg buat tu….. drg lagi semangat tu kan mengantar at me.. i love you my kids 🙂 my other class yang year 4….. aish mls ku cakap…

bah eh adangth dulu……. kan siapkan keraja ku……heehe stress kamu membaca post ku ani kan..ahah maap bapak2 ibu2 sekalian…….

Love, Mumui M.

Advertisements

8 responses »

  1. bnr tu mui… my year 4 pun. my year 6 jangan lagi bercakap. yatah ne, after exam ne. ku print out mark sheets dorg n show them what i gave them. A BIG JUICY 0.

    Sasak ku sudah. terisuk punya isuk. Inda kan abis isuk atuuu. n aku ni lagi jenis pushover. sanang kanak2 mbagi arahan. “cigu, bulih minum?” (bagi puppy eyes arah me). Bah, agath minum (padahal baru abis break).

    • ahahaha i feel you tan… i feel you……. mcm mana2 sekulah kan sama saja ceritanya aaaaaa… i mean, compared to us dulu2 syurga rasa cigu2 masa dulu2 eh…. kanak2 masa ni…… ntah…. mls ku kan cakap…huhu not all plg… p bagi paning kepala jualah memikir…… ceh ceh ceh…… kan ke pesta buku ku eh p keraja ku banyaaaaaaaaaaaak!!! 😦

  2. haha. awu mui. oh yes. speaking of which. saya mengamuk tadi di stafroom. suara saya besar mcm “baris” pengiran. really really angry. disuruh keluar nda mau lagi keluar. makin ramai lagi masuk. pastu mengacau brg2 guru lagi tu. masa ku teriaki pandai lintang pukang. cuma ada sorg saja inda takut. ketawa ya lgi. p mengamuk ku tadi atu mui. Saya kenal diri saya selama 24 tahun, barutah aku kerasahan catu. bulih bagi high blood pressure banar ah mui?

    • ahaha teriak mcm atu inda plg ku pernah tan.. p marah pernah ku…… or bagi lectuer atu biasa tu… but yes, aku pun first time marahi kanak2.. but ani kurang2 sdh lah.. cos most of them merati sudah sikit… tapi one thing yang ku always ingati diri ku tan, we are the adults, they are the kids… if tani marahi2 drg ijap drg lagi rebellious.. so what i do is selalunya ku bagi lecture saja mcm counselling.. hehe you know cerita2 mcm.. if perangai kamu cemani mcm mana kan berjaya.. mcm mana kan balas jasa ibu-bapa.. mcm mana kan capai cita2.. etc..cematulah ku selalunya..

  3. ku rasa suara ku terlampau damit bah. everytime ku bercakap, dorang inda melayan. skali tadi ane d staffroom, ku mengamuk pasal balik2 ku bagi ckp bah: :keluar, ane bukan tempat lepak kamu ne”. inda jua mendangar.

    aku ne kan record marks kraja arts dalam mark sheet, and ku susun sudah kraja anak2 atu, datang kacau lagi, kucar-kacir kraja ku jadinya. n ku bagi warning; sebelum cigu melatop, baik kamu keluar.

    inda bagi muka ane bah, naik kepala, disrespecting. kacau barang2 on my table satu hal, skali amai arah barang cigu2 lain lagi tu. yatah melatup atu. aku regret pulang mengamuk tadi atu. sal, ku kata cemani: “eyyyyyyyyyh! tadi apanya cigukan? KELUARKAN? berapa umur kamu? Berakal jua sudah?” i regret saying part berakal atu. Sal its like saying, buduh kamu ane eyh. yatah. migraine ku pulang after that. kanak2 atu dari year 5 and 6.

  4. KEKEK sabar ya cgu2… hahaha tan.. etah kn tan… but stay positive all the time… tinggi bh BP olehnya, but yea.. hahha juz do ur best… x))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s